Body Image

Een thema dat altijd al speelt in mijn leven, maar zeker nu ik weer zwanger ben soms de boventoon voert.

Zolang als ik me kan herinneren ben ik al bezig met het (door de media geïnspireerde/geïndoctrineerde) schoonheidsideaal: slankheid. Toen ik een jaar of negen was, besloten mijn buurmeisje en ik dat het tijd was om “te lijnen”. Van overgewicht was echter geen sprake. In een mapje hielden we bij wat we aten, hoewel we verder geen flauw benul hadden waar we mee bezig waren. Mijn moeder en oma vonden het mapje en ik werd vriendelijk op het matje geroepen. ‘Anna, je bent mooi zoals je bent. Je hoeft je niet bezig te houden met afvallen,’ was de boodschap, naast nog een aantal andere pedagogische uitspraken.

Ook nu, nu ik mijn lijf weer voller zie worden door de zwangerschap, betrap ik mezelf erop dat ik bezorgd ben over hoe mijn lijf er na de zwangerschap uit zal zien. Waarschijnlijk zal mijn zwembandje nog iets groter zijn, zal ik nog wat meer strepen hebben op mijn buik, zal mijn voorgevel nog iets meer model “theezakje” hebben aangenomen en zullen m’n benen nog wat meer tegen elkaar schuren dan vóór de zwangerschap. De “strenge ik” wil nu al zo goed mogelijk op haar voeding letten (maar hallo! Cravings!!). De “strenge ik” kijkt jaloers naar de fitmoms die een figuur hebben met alle “juiste” verhoudingen en bedenkt alvast een strategie voor na de bevalling.

Maar zo nu en dan ben ik in staat om die “strenge ik” de mond te snoeren. Het helpt me om plaatjes te zien van échte vrouwenlichamen; inclusief putjes, bultjes, streepjes en rolletjes, hoe groot of klein alle voorgenoemde ook zijn. Ik probeer me telkens weer te realiseren dat er zoveel nep is op social media. Filters, onnatuurlijke poses en zelfs het soort cameralens zijn van invloed op het beeld dat geschetst wordt.

Dus met dat in mijn achterhoofd probeer ik meer van mijn lijf te houden (ook al is dat lang niet altijd even gemakkelijk). Ik probeer te houden van wat het kan en doet. Van de dingen die ik sowieso wél mooi vind. Stukje bij beetje zal die zelfliefde dan vast wel groeien!

Facebook
Twitter
LinkedIn

More
articles