Eenzaamheid is het gebrek aan verbinding

‘Echt?! Voel jíj je wel eens eenzaam?’ Ja, eenzaamheid kan voorkomen bij mensen van wie je dit het minst zou verwachten. Eenzaamheid heeft namelijk weinig te maken met de fysieke afstand tot andere mensen, het missen van een geliefde of het ontbreken van een groot sociaal netwerk.

Eenzaamheid is het gebrek aan verbinding. Deze disconnectie kan je juíst sterk ervaren als je omringd bent door mensen, maar je met niemand iets kunt delen wat er voor jóú echt toe doet.
Ook in liefdesrelaties komt eenzaamheid voor. Je kunt fysiek nog zó intiem met elkaar zijn en toch je diepste gevoelens niet bloot durven te geven.

Zelf heb ik me het meest eenzaam gevoeld in tijden dat ik geheimen met me meedroeg. Het voelde alsof ik een dubbelleven leidde en niemand de storm zag die er in mij woedde. Pas toen ik hier open over durfde te zijn – en mijn gesprekspartner luisterde en begrip toonde – mocht ik de intense verbondenheid ervaren van vriendschap.

Wij geloven dat het cruciaal is voor onze mentale gezondheid om te kunnen delen wat er in je hart is. Oppervlakkige relaties geven geen gevoel van verbinding, maar leiden juist tot eenzaamheid. Net zoals het doelloos scrollen over social media en de hunker naar likes. Beter één goede vriend die je echt kent, dan duizenden followers. Ik geloof dat je jezelf al gelukkig mag prijzen met één iemand in je leven, met wie je echt je hart, je ziel en zaligheid kan delen.

Heb jij de rijkdom van zo iemand in je leven?

Facebook
Twitter
LinkedIn

More
articles