Gevoelens zijn “slechts” gevoelens

Gevoel is slechts een gevoel. Dat is niet denigrerend bedoeld naar de emotionele worsteling waar je nu wellicht doorheen gaat. Verre van zelfs.

Ieder moment van de dag hebben we een bepaald gevoel. Of dat nu blij, verdrietig, boos, bang of “simpelweg” tevreden is. De emotie komt als gevolg van een bepaalde trigger. Zo word ik bijvoorbeeld heel blij als ik Noah zie dansen in de kamer. De schattige pirouetjes die hij maakt, waarbij hij net niet zijn evenwicht verliest, wakkeren een gevoel van intense vreugde bij mij aan. Dit betekent echter niet dat ik de hele dag blij ben. Hoewel ik natuurlijk het liefst heel de dag alleen maar positieve gevoelens heb, ontkom ik niet aan de negatieve.

Ik vond het heel waardevol om in te gaan zien dat emoties veranderlijk zijn. Tijdens momenten van intense angst, van hartkloppingen en somberheid, kon ik me voorheen helemaal verliezen. Ik voelde me een loser die haar emoties weer eens niet onder controle had en was bang dat ik die controle nooit meer terug zou krijgen. Ik was bang dat ik voor altijd bang zou zijn.

Maar niets is minder waar: angst kan weg gaan. Somberheid kan plaats maken voor vreugde. Hartkloppingen voor rust en ontspanning. Gevoelens zijn maar gevoelens. Ze kunnen ons een heleboel vertellen (ook over ons verleden), maar ze zeggen niets over onze emoties in de toekomst.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More
articles