Het komt wel goed, schatje

๐˜ž๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ซ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฎ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ช
๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ธ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ช๐˜ต ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ญ๐˜ถ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฆฬ๐˜ฆฬ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ด
๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ต
๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฏ?
– ๐–ฒ๐—Ž๐—Œ๐–บ๐—‡ ๐–พ๐—‡ ๐–ฅ๐—‹๐–พ๐–พ๐—„ (๐—Ž๐—‚๐—: ๐–ก๐—…๐–บ๐—Ž๐—๐–พ ๐–ฝ๐–บ๐—€)

Voor ons, mijn man en ik, zijn beide rollen niet vreemd: de rol van de partner die in een donker dal ligt en die van de partner die moedeloos toekijkt. Over mij weten jullie vermoedelijk al dat ik niet altijd dansend door het leven ga. Wat ik nog niet verteld heb is dat mijn man zo nu en dan ook een drukkende donderwolk boven zijn hoofd heeft hangen.

Ik zou willen zeggen dat ik er op zulke momenten voor hem kan zijn. Dat ik hem in mijn armen neem en hem eindeloos bemoedigende woorden toefluister. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ต๐˜ซ๐˜ฆ… Zoiets.
Maar de werkelijkheid is anders. Mijn lijf schreeuwt dan namelijk juist het tegenovergestelde: โ€˜Wegwezen! Deze sombere aanwezigheid trekt jou mee naar beneden, het ravijn in.โ€™
Ik kan mezelf niet loskoppelen van zijn gemoedstoestand. Als hij zich slecht voelt, voel ook ik twee handen die mijn keel vastgrijpen. De kilte trekt door tot in mijn botten. Het maakt dat ik hap naar zuurstof, verlang naar warmte en ondertussen voel dat het soms eenvoudiger zou zijn om niet in elkaars aanwezigheid te zijn.

Klinkt dat egoรฏstisch? Misschien wel. Heb je elkaar niet juist nodig in moeilijke tijden? Zeker, for better or worse: niets is belangrijker dan er ook in slechte dagen voor elkaar te zijn.

Toch wil ik de geschetste situatie niet romantiseren of er โ€œzoetsappigโ€ over doen: een partner (of ander persoon met wie je samenleeft) met een mentale breakdown, heeft invloed op jouw eigen mentale gezondheid. Het heeft gevolgen voor je relatie, of je het nu wil of niet. Hoeveel je ook om iemand geeft; leven met iemand met een depressie, kan loodzwaar รฉn verstikkend eenzaam zijn. Zelfzorg is dan extra belangrijk. Neem soms even ruimte voor jezelf. Wees niet te hard of te oordelend over je negatieve gevoelens en gedachten over je partner, als je die hebt. Neem het jezelf niet kwalijk als je soms zou willen vluchten van thuis.

Heb jij ervaring met een geliefde in een donker dal? Wat deed of doet dit met jou?

Facebook
Twitter
LinkedIn

More
articles