Ik ben introvert, niet antisociaal

Jarenlang vond ik mezelf stil, verlegen en antisociaal. In grote groepen voelde ik me verloren. Best lastig, als je je dagelijks in een klas begeeft met dertig kinderen. Ik raakte dan snel overprikkeld en fantaseerde dat ik in foetushouding onder een tafeltje kon gaan liggen.

Om mezelf en anderen beter te begrijpen verdiepte ik me in de kenmerken van intro-, ambi- en extraversie. Het geeft zo’n bevrijdend gevoel wanneer er dingen op hun plek vallen! Ik leerde dat introverte mensen vaak ten onrechte worden bestempeld als ‘verlegen’. Allerlei overtuigingen die ik had werden weggevaagd. Als een introvert persoon kun je hartstikke sociaal zijn, net zo goed als dat extraverte mensen heel rustig kunnen zijn. Je kunt mensen niet simpelweg in één vakje plaatsen, iedereen is uniek.

Inmiddels weet ik allang dat ik niet mensenschuw of iets dergelijks ben. Ik ben “gewoon” een wat meer introvert type, wat jij wellicht allang door had na het lezen van dit stukje. Zelf maakte ik rond mijn twintigste voor het eerst kennis met deze terminologie.

Ik ben nog steeds geen type dat de oren van je kop zal kletsen (hoewel me dat in geschreven vorm aardig afgaat). Wellicht ben ik doorgaans wat stiller, maar dat betekent niet dat ik niks te vertellen heb. En of ik verlegen ben? I don’t believe so. Ik zing en spreek graag voor grote groepen en voel me er comfortabel bij om met onbekende mensen in gesprek te gaan. Tijdens drukke verjaardagen kan ik me nog altijd ongemakkelijk voelen, terwijl ik van een kleiner gezelschap juist intens geniet.

Ik denk dat het belangrijk is dat je vooral eerlijk bent tegen jezelf en jezelf leert omarmen zoals je bent. Dat we allemaal zo heerlijk verschillend zijn is wat de wereld zo mooi maakt. Probeer te ontdekken wat je nodig hebt op verschillende momenten en geef jezelf de ruimte om dit te verwezenlijken. Als je zin hebt om een terrasje te pakken met een vriendin, bel haar op. Als je liever wegkruipt in het fijne hoekje op de bank met een goed boek, ga ervoor! Ik doe met je mee.

(Fotografie: Elise Rachelle Fotografie)

Facebook
Twitter
LinkedIn

More
articles