Wie niet waagt…

Onlangs voelde ik me wat onzeker over mijn eigen kunnen. Mijn gesprekspartner luisterde aandachtig terwijl ik mijn gevoelens blootlegde. Plotseling stelde hij me een triggerende vraag: ‘Paula, is jou óóit iets níet gelukt?’

Die vraag sloeg als een bliksemschicht door mijn ziel. Ik werd er stil van en voelde me even verlegen worden. Was dit de manier waarop hij mij zag? Een groter contrast met hoe ik op dát moment naar mezelf keek, was er bijna niet.

Wat een spiegel werd me voorgehouden! Ik dacht aan diverse overtuigingen die ik ooit heb gehad over mezelf, die achteraf grote leugens bleken te zijn. Om je twee voorbeelden te geven:

  • ‘Ik kom slecht uit mijn woorden en durf daarom niet te spreken in het openbaar.’ → De afgelopen tien jaar gaf ik – ondanks deze overtuiging – diverse trainingen en spreekbeurten aan grote groepen. En guess what? Ik had er de grootste lol in en mocht anderen inspireren.
  • ‘Ondernemen is niet echt “mijn ding”.’ → Intussen heb ik de afgelopen acht jaar meerdere “succesvolle” bedrijven opgericht en heb ik ontdekt dat ondernemen juist heel goed bij mij past! Op míj́n eigen, authentieke manier.

De keerzijde is dat er ook talloze dingen in mijn leven helemaal niet zo goed gelukt zijn. Ik ben soms finaal op mijn bek gegaan. Ik heb keuzes gemaakt die achteraf gezien niet handig waren. Ik heb besluiten genomen die anderen of mezelf pijn hebben gedaan. Maar hierin had ik steeds weer de keuze: Zie ik dit als “falen” of neem ik de lessen die ik hieruit kan leren ter harte en sta ik weer op om door te gaan? Wie niet waagt…

Ga eens voor jezelf na welke overtuigingen jíj́ over jezelf hebt gevormd. Ben je je bewust van de kracht van deze overtuigingen? Zijn ze op waarheid gebaseerd? Of zijn het eigenlijk leugens, die je hebt verworven door – bijvoorbeeld – woorden die ooit over je zijn uitgesproken? Wat zou je met deze overtuigingen kunnen doen?

Ik ben dankbaar voor de spiegel die me werd voorgehouden. Het heeft mij aangespoord om weer op een positieve manier naar mezelf – en mijn eigen kunnen – te kijken. Ik hoop dat deze post ook voor jou een spiegel mag zijn!

(Fotografie: Elise Rachelle Fotografie)

Facebook
Twitter
LinkedIn

More
articles